onsdag 3 januari 2007

Partyprinsessan Madeleine nästa socialarbetare?

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?a=315869

”Det är viktigt att komma ihåg att flickor och unga kvinnor som utsätts för trafficking är offer, poängterar hon. Det är på inget sätt något självvalt. De söker i god tro en plats, som till exempel barnflickor, och blir fråntagna sina pass, hålls som fångar, utsätts för sexuellt våld och kan i värsta fall bli mördade.”

Nåväl, en del väljer också att bli prostituerade. En del söker faktiskt inte arbete som barnflicka, en del söker medvetet strip och porrklubbarna, barerna, bordellerna. Men de är offer ändå, offer för rå kapitalism, offer för en rå socioekonomisk verklighet, och valet, är dessvärre ungefär som att välja mellan pest eller kolera.

Jag får en bild av Diana. Som klappar barnen, med blickarna och leendena vända mot kamerorna, , jag får en bild av något som måste med när ”Året med kungafamiljen” skall sändas igen, jag får en bild av en pr-maskin som måste upprätthålla folkets stöd för kungafamiljen, men om cynikern håller tyst ett tag; visst: det är betydligt bättre än att hänga med kokainbratsen, med näsan i lvädret eller längs med bordet, på Stureplan.
Och låter inte det här bra? ”- Det är viktigt att min generation också engagerar sig, säger prinsessan Madeleine. För det går att förändra och förbättra.”

Inga kommentarer: