onsdag 10 januari 2007

DN Ger USA Sin Välsignelse! (Igen.)

Bombinsatsen mot Somalia var okontroversiell anser Per Ahlin på DN:s ledarsida. "Det går dessutom att föra ett resonemang utifrån begreppet självhjälp." Det går: framförallt om man måste med alla medel tillåtna, legitimera allt som USA gör. Men annars: Utifrån självhjälp? Självhjälp för vem då? Vad är egentligen självhjälp?

Per Ahlin fortsätter: "En stat kan sägas ha en skyldighet att se till att dess territorium inte används på ett sådant sätt att det skadar andra. Om regeringen inte förmår det kan den drabbade ha en rätt att ingripa, att helt enkelt utföra det som staten själv borde ha gjort."

(Visst här skulle det kunna gå att raljera och ironisera om att någon borde ta hand om landet USA, som är den största globala angriparen. Dess territorium används ju på ett sätt som ju uppenbarligen skadar andras. Men det tänker jag inte.)

Aha. Självhjälp för USA alltså. Finns det någon risk för de inblandade? Etiopien, Somalia, kanske något annat land i närheten, där det bor människor - eller för att prata liberalska - individer?
"Nog finns risken att USA på ett eller annat sätt fastnar i Somalia, men i de olika fronter som Washington öppnat i "kriget" mot terrorismen är det somaliska problemet litet. "

Jag tror jag förstår. Risken är för USA att det blir ett somaliskt problem som drabbar USA.

Dessa pilemariska DN-liberaler med sin faiblesse för mänskliga rättigheter, demokrati och liberalism. För vita, privilegierade människor i väst alltså.

Vän Av Ordning, folkpartisten, protesterar: Du läser Per Ahlin som fan läser bibeln. Per Ahlin pratar om att det i jämförelse med andra delar av världen är det somaliska problemet litet. Och han skriver att USA har problem faktiskt, och att kriget mot terrorism inte förs i Irak utan i länder som Afghanistan, som närmar sig ett misslyckande, och Somalia. Dessutom är Somalia uppenbarligen ett näste för terrorister.

Men snälla, Vän Av Ordning: Faktum kvarstår, artikeln sammantagen: det är inte många ord om människorna som bor i dessa länder. De existerar förvisso, men som hot mot oss. Perspektivet är enbart sedd från den snäva synvinkel som finns i USA och väst. Om du vill läsa mer om USA och Somalia, läs då följande: http://www.counterpunch.org/naylor01092007.html

Inga kommentarer: