onsdag 3 januari 2007

Den Nya Regeringen och Verkligheten

Den nya regeringen behöver råd. För ett tag sedan höll Reinfeldt ett tal, där han bland annat talade om "utanförskapet". Det skall lösas genom rådgivare med fötterna på jorden.

"En särskild "bryta utanförskapet-grupp" ska tillsättas i början av nästa år. Statsminister Fredrik Reinfeldt vill skaffa sig rådgivare som kan berätta om verkligheten och som har idéer om vad som kan göras."

Verkligheten är alltså så främmande för regeringen att man måste hyra en rådgivare som kan berätta den för dem.

Naturligtvis ligger detta i linje med Littorin och tävlingen om vem som ska bli Sveriges bästa arbetare. Som på något vis också verkar vara i utanförskap eftersom han eller hon som uppbär lön för arbete också behöver synliggöras. Kanske är det dags att definiera vad utanförskap innebär. Men man är från moderat håll nöjda med att var först med att ha gjort en kampanj efter ett val.

Nåväl: i den verklighetsfrämmande juryn sitter bland annat Helen Riviére. Aktiv för Den Nya Välfärden, ännu en i raden av eufemismer som används i jakten på makten, i rättfärdigandet av densamma.

"Riviere tycker att LO står i vägen för en förnyelse av arbetsmarknaden. Vad är det för förnyelse egentligen? Är det en förnyelse att de som satsat sina pengar på att köpa falska arbets- och uppehållstillstånd och städade perrongerna illegalt i tunnelbanan för en spottstyver. Är den polske man som ramlade ner från Svinösundsbron och som ingen arbetsgivare vill kännas vid, en förnyelse? Han efterlämnade tre barn och hustru i Polen som inte får ett enda öre i ersättning. Ingen avtalsförsäkring gäller för honom eller hans efterlevande. Eller är det ugnsmurarna från Slovakien som SSAB anlitade där en ung man miste livet? Är det verkligen en förnyelse? Så såg den svenska arbetsmarknaden ut i Sverige för många, många år sedan. Det är otidsenligt, orättvist och fördomsfullt."

1 kommentar:

kossan sa...

Grattis till den nya bloggen! det ska bli min nya toalektyr;)
Måste verkligen lära mig mer om den sittande regeringen... suck