torsdag 7 juni 2007

Med Vind I Seglen Skall Gaza Befrias

Women In Black heter en grupp kvinnor som stödjer den israeliska fredsrörelsen. Det är en del av fredsrörelsen och består av israeliska och palestinska kvinnor som 1988 beslutade sig för att förenas i icke-vålds protester mot ockupationen. Varje fredag möts de i en icke-vålds manifestation vid French Square i Jerusalem. I Stockholm möts en svensk avdelning varje lördag mellan 14-15 på Sergels Torg.

Nu läser jag hur en annan del av denna organisation ska försöka segla till Gaza från Cypern för att se om Gaza är ockuperat eller inte. Enligt diverse överenskommelser ska ju Gazas kust tillhöra palestinierna. Man gör detta i slutet av sommaren för att tajma med två-årsdagen av Gazas "befrielse". En av resenärerna, 66 åriga Greta Berlin säger: Israel has no right to prevent us from going. So we're going. International law says that we have the right to visit Gaza. Remember, in July 2005, when Israel told the entire world that Gaza was no longer occupied? If it's no longer occupied, why shouldn't we go?

Jag gillar idén. Själv älskar jag vatten och segelbåtar men är tämligen inkompetent seglare och har dessutom liten erfarenhet av att segla. Jag räknar liksom inte att segla med någon.) Nu handlar inte det här om någon liten segelbåt i och för sig. Och det är naturligtvis kampen för frihet som står i förgrunden.

Bland resenärerna finns även en överlevare från förintelsen, Hedy Epstein, 82. De flesta är över 50 år. Det handlar om människor med frihetslängtan och rättvisepatos. Och när de kommer fram, om de tillåts till det, det vill säga, vad ska de göra?

We're going fishing. Come, join us, bring your fishing poles.

Båtens namn? Free Gaza.

http://www.freegaza.org/

Inga kommentarer: