lördag 16 juni 2007

Nya Underklasser Skall Skapas!

Socialpolitik är inte den här regeringens starka sida. I Dagens DN kan man få detta bekräftat. Borgerlig fördelningspolitik är den här regeringens starka sida.

Med fler karensdagar skall långtidssjukskrivningarna minskas. Tro mig! Detta är inte huvudsyftet. Inte bara för dess interna brist på logik. Det är fördelningspolitik.

(Men fler karensdagar? Har den borgerliga alliansen sett opinionssiffrorna?)

Den som har ersättning på deltid skall ändå vara på jobbet hela dagen, men arbeta i lugnare takt. Och vad är vitsen med detta? (Och exakt hur skall detta kontrolleras och låta sig göras? Hur mår man bättre av detta?) Människan skall kuvas. Individen skall misstros. Individen skall inte ha någon fri tid. Den skall tillhöra någon annan. Man är inte ute efter att rehabilitera (vem fan går på den lögnen?). Man är ute efter ökad kontroll och disciplinering.

Om man tänker jobba ideellt eller politiskt skall man meddela försäkringskassan detta är ett annat förslag.

Detta är ännu ett bevis på att högern och dess tal om individualism är ett luftslott, en chimär, en bluff. Det är inte individen man vill befria, den borgerliga världen är sannerligen inte en värld ”vari envars fria utveckling är förutsättningen för allas fria utveckling.”

Pengar skall tjänas. Detta göres bäst om man har en rejäl underklass anser man.
Professor i Socialt Arbete Tapio Salonen talar om två nya klasser. De resursfattiga och de tidsfattiga. Med lite god hjälp av den nya regeringen kan vi alltså ha en ny härlig kombination på gång, alltså resurs-och tidsfattiga. (Även om den naturligtvis redan finns. Den skall väl utökas, antar jag.)

Kontrollera! Disciplinera! Ackumulera! Nya underklasser skall skapas! Men var det inte jobb man skulle skapa? Om vi alla jobbade lite mindre så skulle vi kunna slå flera flugor i en smäll. Men regeringen är inte för detta, av fördelningspolitiska skäl, ty man är rädd för att klassklyftor skulle kunna minska.

Förresten, hur var det Anders Borg uttryckte det?

Just det: "Det handlar inte om att jaga sjuka människor. Vi måste hitta en bra balans mellan satsningar och förbättringar och uppstramningar."

Avdelning: Allt är relativt. Eller?

Inga kommentarer: