lördag 16 juni 2007

Per Ahlin Presenterar: Konsten I Att Alltid Ta Det Israeliska Tolkningsföreträdet

Per Ahlin skriver i DN att han tycker att “det låter optimistiskt i överkant” att Israel kan tvinga Hamas till en uppgörelse med Israel genom den situation som uppstått. Detta skall ske, menar Per Ahlin och refererar till Martin Indyk i Washington Post, genom att Abbas och Fatah ingår en fredsuppgörelse med Israel, och skapar en situation där Hamas blivit än mer isolerade och där palestinierna lider mer i Gaza och blir avundsjuka (eller nåt) på ”kusinernas” vardag på Västbanken.

För Per Ahlin tar som vanligt det israeliska tolkningsföreträdet först, detta även om han medger den problematiska situationen för palestinierna (han kallar Västbanken för lapptäcke till exempel. Och beskriver i DN i förrgår en aningen mer problematiserad bild). Han ser en ljusning i det israeliska ledarskapet och verkar inte se några problem med Israel och USA:s inblandning med att stödja palestiniernas contras. Men han verkar inte kunna se Hamas politiska potential och styrka. (Läs gärna Ali Abunimahs kommentar om detta, och om USAs: misslyckande.)

Demokrati? Vad är det för något? Mänskliga rättigheter? Vad är det för något? Palestinierna skall kuvas till döds och korrumperas till ruinens brant och så, så menar Per Ahlin med vänner, att det skall bli stabilt och fredligt. Vilken uppenbar icke-respekt för palestinierna man ändå har på DN. Man kan se de som offer. Men man kan inte för sitt liv se situationen ur deras synvinkel. Man kan bara tänka sig deras fred och demokrati om Israel och USA först fått sitt lystmäte mättat.

Detta förslag som presenterades ovan är för Per Ahlin ”optimistiskt i överkant”. Möjligtvis ur israelisk synpunkt. För palestinierna är det knappast ens en smula optimistiskt. Bara cyniskt.

Men därutöver är det tragiskt att liberalen Per Ahlin ser Hamas som det stora problemet. Det är med Hamas kontroll över Gaza som mellanöstern flyttats in i en ny farlig fas. Det är med andra ord Hamas som ”punkterat varje förhoppning om en framtida tvåstatslösning, där ett fredligt och stabilt Palestina lever sida vid sida med Israel.” Vilken analytisk förmåga herr Ahlin uppvisar.

Per Ahlmark behövs därmed inte längre på DN.

4 kommentarer:

Guardian sa...

Väl skrivet!

Att Ahlin tycks tro att man i en fredsuppgörelse kan exkludera Hamas, visar på att han delar Bushadministrationens fullständigt infantila syn på palestinierna.

Dagens situation beror i mångt och mycket på USA och EU:s vägran att acceptera Hamas som en realitet. När man via demokratiska val vann den politiska makten, ignorerades det och när man nu även tar den militära makten, låtsas man fortfarande att man kan exkludera dem.

Hur Ahlin tror att ett eventuellt ”fredsfördrag” med Abbas ens skulle ens vara värt pappret det är skrivet på om det inte innefattar alla palestinierna, är en fullständig gåta. Eller tycker Ahlin att utsvältningen av palestinierna på något sätt har gynnat moderata krafter, och att den därför ska fortsätta?

Detta kommer naturligtvis glädja Iran som utan tvekan återigen kan stärka sitt inflytande, på grund av Bushadministrationens katastrofala inkompetens.

Paolo Pissoffi sa...

"Hur Ahlin tror att ett eventuellt ”fredsfördrag” med Abbas ens skulle ens vara värt pappret det är skrivet på om det inte innefattar alla palestinierna, är en fullständig gåta."

Jag tror personligen han läser för mycket i Washington Post och New York Times och blir på så vis verklighetsfrånvänd. Dessutom om man inte ens försöker se det från palestinskt håll kommer man aldrig kunna förstå konflikten eller ens kunna komma med förslag.

Men, som du skriver, för att ens kunna närma sig en lösning, och man skulle ju kunna tro att åtminstone EU skulle kunna göra detta, måste man acceptera Hamas som en politisk realitet.

Till saken hör dock att Ahlin var skeptisk mot just det här förslaget från washington post-skribenten, men med tillägget att det var för optimistiskt.

alandalus sa...

Martin Indyk, som Ahlin hänvisar till, har tidigare varit medarbetare på den krigiska Israellobbyn AIPAC. Han har även grundat WINEP, en tankesmedja för Lobbyn.

Numera jobbar han för Saban Center for Middle East Policy, grundad av Haim Saban. Haim Saban är en mediemogul som använder sitt politiska och mediala inflytande till att sprida pro-israelisk propaganda: "I’m a one-issue guy and my issue is Israel" som han uttrycker det.

Och Ahlin har mage att kalla herr Indyk för "mellanöstern-expert"!

Guardian sa...

Andalus
Jo, jag noterade även Ahlins kommentar om Indyk, men jag orkade inte kommentera eländet :-(