tisdag 12 juni 2007

Same, same, but different.

Angry Arab says: Technically, we should refer to the semi-civil wars in Iraq, Somalia, Palestine, and Lebanon as proxy wars. Because in all those cases, the US and its allies are arming and financing one side, and urging it to take on the enemies of the US.

Å andra sidan. Alla sätt är bra utom de dåliga. Problemet är naturligtvis att man verkar pröva de dåliga för att komma fram till de bra sätten enligt uteslutningsmetoden. Och enligt devisen nån gång då jävlar. Och naturligtvis även enligt taktiken: härska genom att söndra. Men problemen verkar aldrig minska. Sedan slår de tillbaka.

När det gäller USA:s stöd till sunnigrupper är det dock kanske inte alltför märkligt. Man har märkt en tendens till att många är väldigt trötta på självmordsattentaten, något som Patrick Cockburn skrev om för över en månad sedan. Det är antagligen inte så konstigt. Men man hamnar i en position där man beväpnar fiender från förra veckan. Igen. Same, same but different, så att säga.

En liten parantes: (Och som vi vet, till och med Neo, fler människor dör i halkningsolyckor i badrummet än av terrorism. Kriget mot terrorismen är en bluff. Däremot dör otaliga människor i olika krig.)

Vad var det Eduardo Galeano skrev? I kampen mellan gott och ont är det folket som får lida. Eller om man så vill: i kriget om makten. Något man också önskar att det palestinska "ledarskapet" borde tänka på.

Inga kommentarer: