lördag 28 juli 2007

Skanska Även I Ecuador

Skanska ska renovera FN-högkvarteret. Känns som så mycket annat i den här världen en smula ironiskt när man läser det här: I oljestaten Ecuador gömmer företag som Skanska sin verksamhet bakom ett orwellskt ”dubbeltänkande... Skanska säger att företaget ”skapar sysselsättning”, när det i själva verket fråntar människor möjligheten att jaga, odla och fiska och leva på sina egna villkor. En av de ”sysselsättningar” som oljeexploateringen faktiskt bidragit till är prostitutionen, för i oljeregionen är kvinnorna de mest utsatta och deras liv kommersialiseras och exploateras. Skanska, med det operativa ansvaret för 5000 oljebrunnar i Latinamerika 1, våldför sig på Moder jord såväl som på kvinnor i regionen.

Intressant är det naturligtvis också att läsa i den ovan citerade artikeln att man obligatoriskt drar av fem dollar av varje militärs månadslön på 100 dollar för prostitutionen. En prostitution som tvingar mycket unga flickor att jobba under enligt artikeln slavliknande förhållanden upp till 17 timmar om dygnet.

3 kommentarer:

Daniel Dudek sa...

Du har möjligtvis inte fler källor på detta påstående? Vore oerhört intressant! :)

Paolo Pissoffi sa...

Vilket påstående? Det görs flera.
Även om jag inte kan bekräfta något mer än att konstatera att prostitutionen ökar i sådana här miljöer är inget nytt. I Ecuador sker en intern trafficking som ligger på några tusen varje år.

Militärens inflytande i Ecuador är enligt vissa mer komplicerat än att det bara är en destruktiv kraft. Vissa hävdar att de har skyddat ursprungsbefolkningen.

Skanskas inflytande hjälper säkert vissa. Men ofta är maktlösa närmast hjälplösa.

Clarence sa...

Mutskandalen i Argentina kan du läsa om i valfri nyhetstidning.

CIPCE gjorde en fin sammanställning på http://www.ceppas.org/cipce/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=102&Itemid=26 (spanska).

Kort om det dess dammbyggen i Colombia där de fått goda förutsättningar genom paramilitärens våld:
http://www.etext.org/Politics/MIM/countries/sweden/skanska.html
(samma sak som Chiquita åkte dit för under terrorlagstifning nyligen?)

http://chevrontoxico.org/ och http://repsolmata.info/ är två kampanjsidor riktade mot två av de större partners Skanska har i sin Sydamerikanska exploatering.

Finns nog mycket mer för den som vill gräva, men det ligger en rätt stor tragedi i att så lite granskning sker, kanske baserat på ett litet hemland för företaget. Den ända omfattande granskningen av svenskar är nog den av Yelah, trots inblandning i en riktigt smutsig bransch i områden där mutor är obligatoriska och/eller paramilitären styr möjligheterna.